Onze overtuiging is dat het hebben van invloed op wat er gebeurt met je huis en in je buurt je woonplezier vergroot. Het kan ook motiveren om je actief in te zetten voor de buurt, als je dat wilt en kunt. Omdat ‘goed wonen’ ook gaat over de buurt waar je woont, stimuleren wij bewonerskracht om zo huurders – naar vermogen – te laten bijdragen aan de buurt en samenredzaamheid. We zien onze bewoners als onze belangrijkste partners in de buurt. We zijn immers stadgenoten. Wij stimuleren hen om een rol te pakken en mee te denken of mee te doen met wat zij belangrijk vinden in hun buurt. We gaan en blijven daarom actief in gesprek met onze bewoners en faciliteren hun initiatieven. En blijven zoeken naar nieuwe ingangen om ook bewoners die we nu nog niet spreken te bereiken.
We zien gebiedsontwikkelingen (herstructurering) als vliegwiel om tegelijkertijd aan verschillende fysieke en sociale ambities te werken. Stadgenoot heeft een aantal grote lopende gebiedsontwikkelingen. Daar werken we in gestaag tempo aan door. Binnen die totale opgave in een buurt werken we, daar waar het kan, aan het toevoegen van woningen (verdichten), het verbeteren van de kwaliteit, passend huisvesten, verduurzaming, differentiatie door het toevoegen van verschillende woningtypes of andere woonvormen en community building. Hier blijft het uitgangspunt gelden dat we na sloop minimaal hetzelfde aantal – maar waar mogelijk meer – sociale huurwoningen terugbouwen. Zo bieden we aan meer mensen woonruimte, verbeteren we de kwaliteit, werken wij aan het bevorderen van het samenleven en dragen we, samen met onze bewoners, bij aan buurten met een hogere mate van gemeenschapszin en verbondenheid (samenredzaamheid).
We werken gebiedsgericht en per buurt verschilt onze inzet. Daarom delen we onze gebieden in op basis van draagkracht, problematiek en ontwikkelkansen:
Deze indeling is de basis voor het bepalen van de benodigde inzet en middelen. Om gelijkheid te bevorderen is het nodig om ongelijk te investeren. Interventiebuurten verdienen onze bijzondere aandacht en krijgen daarom van Stadgenoot extra inzet en middelen.
Daar zijn we zichtbaar aanwezig, werken we proactief om problemen te voorkomen en intensiveren we het contact met onze huurders. Door te experimenteren met verschillende invullingen van ‘zichtbaar aanwezig zijn’ en deze ervaringen te evalueren, leren we welk instrument waar en wanneer het beste is in te zetten. Voor de gebieden waar interventie nodig is, ontwikkelen we integrale gebiedsvisies. Het versterken van de veerkracht van de buurt is hierbij leidend. Waar nodig willen we de toewijzingen als instrument gebruiken om de instroom van nieuwe huurders te reguleren.
In reguliere en inzetbuurten werken we meer reactief en probleemoplossend. De buurtbewoners weten ons makkelijk en goed te vinden. In alle buurten van Stadgenoot werken we zoveel mogelijk samen met de bewoners en partners in de buurt.